fbpx

Waarom de prijzen van kunststof stijgen.

Ongetwijfeld heeft u met het inkopen van plastic verpakkingen gemerkt dat de prijzen van kunststof stijgen, vooral die van o.a. LDPE, MDPE, en PP folie. Dit komt omdat de prijzen van Polyethyleen (waarvan deze kunststoffen worden gemaakt) sinds 2000 niet meer zo hoog zijn geweest.

Wat zit er achter de prijsstijging van Polyethyleen?

Het is heel lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom de prijzen van kunststof stijgen. Dit komt omdat deze voortkomt uit een combinatie van factoren. Ofwel, er is een uitzonderlijke situatie ontstaan voor een ‘perfect storm’. Normaliter is de ‘Nafta-prijs’ uitgangspunt voor de prijs van PE- en PP-polymeren en die prijs heeft weer invloed op de eindproducten (zoals uw kunststof verpakkingen). Maar naast deze ‘Nafta-prijs’ t kunnen bijvoorbeeld ook productieprocessen worden verstoord door weersinvloeden en zelfs leiden tot technisch falen.

Wat gebeurt er allemaal op dit moment?

  • Door de COVID-19 pandemie is de vraag naar olie veel minder dan in voorgaande jaren. Doordat de olieproductie daalde, daalde ook het aanbod Nafta (wat wordt gedestilleerd uit ruwe olie). Omdat de vraag naar Nafta wel op hetzelfde niveau bleef, is er een prijsstijging ontstaan.
  • Omdat het aanbod aan Nafta daalde hebben Polymeerproducenten hun productie afgeschaald en zijn ze onderhoud gaan uitvoeren. Bij een aantal locaties duurde deze onderhoudswerkzaamheden onverwacht langer dan gepland met extra schaarste als gevolg.
  • In de V.S. was er ongekend winterweer en strenge vorst met elektriciteitsuitval als gevolg bij fabrieken. Productieprocessen kwamen stil te staan wat ook weer effect had op de schaarste.
  • Als bijkomend gevolg van de lockdown in Azië zijn er problemen met logistiek ontstaan. Containercapaciteit is schaars geworden met als gevolg dat transportprijzen stegen en die stijging wordt weer doorberekend in de grondstoffen.
  • Omdat het herstel van de COVID-19 pandemie in China sneller verliep dan in de EU hebben exporterende landen als de V.S. en Rusland een voorkeur gegeven om de grondstoffen aan China te verkopen. Daar tegenover staat, dat we inmiddels in de EU juist meer kunststoffen nodig hebben dan voor de COVID-19 pandemie.

Door bovenstaande combinatie van factoren is er een unieke situatie ontstaan die ervoor heeft gezorgd, dat de prijzen van de kunststofverpakkingen zo hoog zijn momenteel.

Hoe gaat het verder?

Helaas is hiervoor nog geen voorspelling te maken. Het zou zelfs zomaar kunnen, dat deze stijging zich de komende maanden blijft voortzetten (afgaande van de prijs van Nafta). Zodra er licht aan het einde van de tunnel is, zal Portex Verpakkingen u hiervan uiteraard op de hoogte brengen!

Bel ons